sâmbătă, 9 februarie 2013

Criterii de atestare ARAT


Criteriile de atestare pentru psihoterapie si consiliere sunt in functie de reglamentarile Colegiului psihologilor si ale EATA, iar pentru organizational si educational conform reglementarilor EATA:

PSIHOTERAPIE
 
I. Nivelul de psiholog practicant in psihoterapie – conform denumirii Colegiului (practica sub supervizare):

Criterii ARAT (în conformitate cu criteriile Colegiului Psihologilor din România):
  • 1800 ore din programa de studii universitare sau prin completare de studii pentru absolventii facultatilor de medicina (medici psihiatri), asistenta sociala, filosofie, pedagogie, teologie – conform procedurilor de aplicare a legii psihologilor. Urmatoarele discipline (diagnostic si evaluare clinica, psihologie clinica si/sau medicala, consiliere si psihoterapie, psihologia sanatatii si/sau psihosomatica, psihiatrie si/sau psihopatologie, psihologia dezvoltarii):
  • modulul 101 in AT
  • 500-800 ore de teorie si practica AT (dintre care, dupa caz*, 250 ore training an de fundatie + 250 ore din: alte traininguri AT sau ore de contact cu clientul sau participare regulata intr-un grup de invatare sau participare regulata intr-un grup de intervizare );
  • cel putin 2 supervizari inainte de a solicita certificarea din partea ARAT;
  • minimum 150 ore de dezvoltare personala / psihoterapie;
  • a se afla in supervizare oferita de un supervizor AT (a avea un contract de supervizare regulata cu un PTSTA sau de a avea supervizare in timpul workshop-urilor).

* “dupa caz” – membrii comisiei profesionale vor analiza situatia fiecarei persoane in parte. De exemplu, daca cineva are multa experienta de contact cu clientii se va accepta sa aiba mai putine ore de teorie AT (oricum minimum 250 de ore) decat cineva care nu are nici o experienta cu clientii.

II. Nivelul de psiholog specialist in psihoterapie

Membrii ARAT care obtin certificarea ca CTA de catre EATA / ITAA sunt automat certificati de ARAT ca indeplinind conditiile pentru nivelul de psiholog specialist in psihoterapie.

Acestia vor depune la secretariatul ARAT certificatul de CTA emis de EATA / ITAA si vor primi automat certificarea din partea ARAT.

III. Nivelul de psiholog principal in psihoterapie (formator si supervizor)

Membrii ARAT care sunt certificati ca PTSTA si TSTA de catre EATA / ITAA sunt automat certificati de catre ARAT ca indeplinind conditiile pentru nivelul de psiholog principal in psihoterapie. Acestia vor depune la secretariatul ARAT certificatul de CTA emis de EATA / ITAA si vor primi automat certificarea din partea ARAT.

CONSILIERE
 
I. Nivelul de psiholog practicant in consiliere
Criteriile ARAT sunt urmatoarele (în conformitate cu criteriile Colegiului Psihologilor din România):
  • 200 ore din programa universitara sau prin completarea studiilor pentru cei care sunt asimilati psihologilor (psihosociologi, psihopedagogi absolventi dupa 1991 si absolventii facultatilor de filosofie, filosofie-istorie, inainte de 1990 care au lucrat in domeniu – conform normelor metodologice de aplicare a legii psihologilor);
  • modulul 101 AT
  • 250 ore de teorie AT
  • minimum 50 ore de dezvoltare personala.
  • a se afla in supervizare oferita de un supervizor AT (a avea un contract de supervizare regulata cu un PTSTA sau de a avea supervizare in timpul workshop-urilor).

II. Nivelul de psiholog specialist in consiliere


Membrii ARAT care obtin certificarea ca CTA (consiliere) de catre EATA / ITAA sunt automat certificati de ARAT ca indeplinind conditiile pentru nivelul de psiholog specialist in consiliere. Acestia vor depune la secretariatul ARAT certificatul de CTA emis de EATA / ITAA si vor primi automat certificarea din partea ARAT.

III. Nivelul de psiholog principal in consiliere (formator si supervizor)

Membrii ARAT care sunt certificati ca PTSTA si TSTA (consiliere) de catre EATA sunt automat certificati de catre ARAT ca indeplinind conditiile pentru nivelul de psiholog principal in consiliere. Acestia vor depune la secretariatul ARAT certificatul de CTA emis de EATA / ITAA si vor primi automat certificarea din partea ARAT.

Conform normelor de aplicare a legii psihologului, nr. 213/2004, art. 15 (3) psihologul atestat in specialitatea psihoterapie are si toate competentele psihologului atestat in consiliere psihologica pe trepte similare de specializare.
 
ORGANIZATIONAL si EDUCATIONAL
 
Atestatul pentru domeniile educational si organizational arata orele de formare pe care persoana le-a efectuat in AT.

Eliberarea atestatului urmeaza aceeasi procedura ca pentru celelalte specializari si se face in baza urmatoarelor documente: 

- certificatul de 101 AT
- declaratie pe proprie raspundere cu privire la numarul de ore de formare si practica (ore de curs, supervizare, contact cu clientii, dezvoltare profesionala aditionala, dezvoltare personala)
- lista cursurilor efectuate in AT
- optional: contractul de training sau o scrisoare din partea unui supervizor pe domeniul educational sau organizational, care sa accepte sa-l supervizeze (daca persoana doreste atestarea unei practici supervizate)

(sursa: http://www.arat.ro/despre-arat/criterii-de-atestare-arat/)